οι θέσεις εξαντλήθηκαν

Το τραγούδι που μας μεγάλωσε. Τα λόγια που ακούσαμε από τις γιαγιάδες και τους παππούδες μας. Η απλή ποίηση των λαϊκών ποιητών που μας χάρισε αριστουργήματα. Ο τρόπος διαφορετικός σύμφωνα με το ύφος της κάθε περιοχής. Ξεκινώντας από την Ανατολική Κρήτη, θα μελετήσουμε μαζί κάποια από τα πιο όμορφα τραγούδια του νησιού και όχι μόνο , τη θέση που κατέχουν στη ζωή των ανθρώπων, καθώς και τον διαφορετικό τρόπο που πολλά από αυτά μεταφέρονται από τόπο σε τόπο και από στόμα σε στόμα! Το εργαστήρι είναι ανοιχτό ανεξαρτήτως επιπέδου.


  • Ημερομηνία: 10/7/2023 10:00 - 14/7/2023 10:00
  • Τοποθεσία: Χαμέζι, Ελλάδα (Χάρτης)
  • Περισσότερες Πληροφορίες: Ώρες διδασκαλίας: Δευτέρα 10/07 έως Πέμπτη 13/07: 11:00-14:00 & 18:00-20:00 Παρασκευή 14/07: 11:00-14:00 (μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τις ανάγκες του σεμιναρίου)

κόστος συμμετοχής: 100

Περιγραφή

Ειρήνη Δερέμπεη _ Παραδοσιακό Τραγούδι


Είδος σεμιναρίου: Ανοιχτό - Φωνητικό

Επίπεδο συμμετεχόντων: Ανοιχτό για όλα τα επίπεδα

Ανάγνωση παρτιτούρας: Δεν είναι απαραίτητο

Ώρες διδασκαλίας:    5-6 ώρες/μέρα (10-13/07/2023), 3 ώρες (14/07/2023)


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, όπου σπούδασε ανώτερα θεωρητικά και μονωδία μαθητεύοντας κοντά στην υψίφωνο Μαρίνα Κρίλοβιτς. Αποφοίτησε από το Ωδείο Αθηνών, από την τάξη της Μένης Χαραλαμπίδου, αποκτώντας δίπλωμα μονωδίας, με άριστα παμψηφεί. Είναι, επίσης, απόφοιτος του Μουσικού Σχολείου Παλλήνης.

Έχει ασχοληθεί με την παραδοσιακή, βυζαντινή και δυτική μουσική και παίζει ταμπουρά, παραδοσιακά πνευστά και πολίτικο λαούτο. Τον μουσικό χαρακτήρα της διαμόρφωσαν ποικίλα μουσικά ακούσματα, τροφοδοτώντας την καλλιέργεια προσωπικού ήχου και ιδιαίτερης τεχνικής, στην οποία ενσωμάτωσε διαφορετικά μουσικά ιδιώματα.

Πρωτοεμφανίστηκε στη δισκογραφία νέα, συνεργαζόμενη με το Αρχείο ελληνικής μουσικής και τον Χρόνη Αηδονίδη. Το 1993, μαζί με τους Κάρολο Κουκλάκη και Ζαχαρία Σπυριδάκη ίδρυσαν το μουσικό σύνολο «Παλαιινά Σεφέρια», με το οποίο έκαναν δύο δισκογραφικές δουλειές και συναυλίες σε Ελλάδα και εξωτερικό. Συμμετείχε σε πολυάριθμες δισκογραφικές παραγωγές, ενώ έχει συνεργαστεί με σημαντικούς παραδοσιακούς μουσικούς και συνθέτες σε Ελλάδα και εξωτερικό όπως οι Χρόνης Αηδονίδης, Ρος Ντέιλι, Νίκος Μαμαγκάκης, Βαγγέλης Παπαθανασίου, Χρήστος Λεοντής, Γιάννης Μαρκόπουλος, Νίκος Ξυδάκης, Γιώργος Κουμεντάκης, Κυριάκος Καλαϊτζιδης (Εν χορδαίς), Haig Yazdjian, Τζορτζ Τσοντάκις, Ζόρντι Σαβάλ κ.ά.

Είναι μέλος του φωνητικού κουαρτέτου «Γιασεμί», ενώ από το 2008 συνεργάζεται με τον Κάρολο Κουκλάκη, επαναπροσεγγίζοντας τις μουσικές της Κρήτης με μια νέα οπτική, πραγματοποιώντας συναυλίες σε Ελλάδα και στο εξωτερικό. Αποτέλεσμα της συνεργασίας αυτής η δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Όπου κι αν είσαι γεια σου!!!»

Το 1993 απέσπασε το βραβείο ερμηνείας στο 2ο Φεστιβάλ Κρητικής Μουσικής «Κώστα Μουντάκης». Στο διαδίκτυο υπάρχουν αναρτημένα αποσπάσματα συναυλιών με συμμετοχή της.

Από το σχολικό έτος 1999-2000 έως και σήμερα, διδάσκει ταμπουρά και παραδοσιακά πνευστά στο Πειραματικό Μουσικό Σχολείο Παλλήνης ενώ από το ακαδημαϊκό έτος 2018 παραδοσιακό τραγούδι στο πλαίσιο του προγράμματος Μεταπτυχιακών σπουδών, του τμήματος Μουσικών σπουδών του ΕΚΠΑ.