οι θέσεις εξαντλήθηκαν

Το εισαγωγικό γενικό μέρος της διδασκαλίας ξεκινά με την εξερεύνηση του βιολιού και του τόξου και συνεχίζεται με τη συναίσθηση του σώματος του μουσικού. Υποδεικνύονται τρόποι εξάσκησης και μελέτης. Στο ειδικό μέρος της διδασκαλίας αναλύεται η τεχνική και ο αυτοσχεδιασμός στις δύο βασικές μελωδίες δομές της κρητικής μουσικής (κοντυλιές και συρτά). Επίσης, αναλύονται η σύνδεση της μουσικής με το τραγούδι και τον χορό και η ρυθμική και αρμονική συνοδεία. Στόχος είναι να αποσαφηνιστούν ασάφειες και παρανοήσεις σε σχέση με το όργανο και τον χειρισμό του και να δοθούν ιδέες για τη διαμόρφωση της έκφρασης του μουσικού στη βάση της κρητικής παραδοσιακής μουσικής.


  • Ημερομηνία: 10/7/2023 10:00 - 14/7/2023 10:00
  • Τοποθεσία: Χαμέζι, Ελλάδα (Χάρτης)
  • Περισσότερες Πληροφορίες: Ώρες διδασκαλίας: Δευτέρα 10/07 έως Πέμπτη 13/07: 11:00-14:00 & 18:00-20:00 Παρασκευή 14/07: 11:00-14:00 (μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τις ανάγκες του σεμιναρίου)

κόστος συμμετοχής: 100

Περιγραφή

Μανώλης Μοσχάκης _ Βιολί και κρητική μουσική


Είδος σεμιναρίου: Ανοιχτό - Οργανοκεντρικό

Επίπεδο συμμετεχόντων: Ανοιχτό για όλα τα επίπεδα

Ανάγνωση παρτιτούρας: Δεν είναι απαραίτητο

Ώρες διδασκαλίας:     5-6 ώρες/μέρα (10-13/07/2023), 3 ώρες (14/07/2023)


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Μανώλης Μοσχάκης γεννήθηκε το 1972 και έζησε στην Αθήνα. Σε ηλικία 14 ετών πήρε μαθήματα θεωρίας της μουσικής και βιολιού με δασκάλους της ευρωπαϊκής μουσικής. Η καταγωγή των γονιών του από την επαρχία Σητείας ήταν η αιτία για την επαφή με την τοπική μουσική παράδοση, με αφορμή παρέες και γλέντια με βάση τη Μυρσίνη, το χωριό καταγωγής της μητέρας του.

Αργότερα, παράλληλα με τις σπουδές του στη γεωπονία, μελέτησε τη λαϊκή παράδοση και τη δημοτική μουσική του ελληνικού χώρου και της ευρύτερης περιοχής και δραστηριοποιήθηκε παίζοντας ποικίλα είδη μουσικής, με βιολί και άλλα έγχορδα όργανα, σε εκδηλώσεις και ηχογραφήσεις, με διάφορα μουσικά σχήματα, ενώ πλούτισε τις θεωρητικές και πρακτικές του γνώσεις μελετώντας τη βυζαντινή εκκλησιαστική μουσική και την τροπική μουσική της Μεσογείου, των Βαλκανίων και της Ασίας. 

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Μουσικού Εργαστηρίου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, αποτελούμενου από ένα ορχηστρικό σύνολο και μια χορωδία, του οποίου αργότερα ανέλαβε και την καλλιτεχνική διεύθυνση, με πλήθος εκδηλώσεων δημοτικής και λαϊκής μουσικής και έκδοση δίσκου με δημοτικά τραγούδια από διάφορες περιοχές του ελληνικού χώρου. Από το 2008 ζει και δραστηριοποιείται στην Κρήτη, πάντα ερωτευμένος με τη μουσική, εκστασιασμένος από τη δύναμή της και πρόθυμος να ανακαλύψει και να μεταδώσει όσα περισσότερα μπορεί από τα μυστικά της.